Kastamonu’da ne üretiliyor?
Odak noktası odun, odun ürünleri ve mantar ürünleri üretimidir. DPT’nin 2003 İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişim Endeksi’nde (SEGE), Kastamonu 81 il arasında 51. sırada yer aldı.
Kastamonu geçim kaynağı nedir?
Zengin orman kaynaklarına sahip olan Kastamonu’da orman ürünleri, orman ürünleri ve mobilya imalatı sektörleri ön plana çıkıyor.
Kastamonu en çok neyi meşhur?
Genellikle hamur işleri ve ete dayalı bir yemek kültürünün olduğu Kastamonu’da yöre halkının geçmişten günümüze taşıdığı en meşhur yiyecekler Taşköprü Puryanı, Daday Etli Ekmeği, Şenpazar Cırığı, Cide Ceviz Helvası, Tosya Keşkeği, Bozkurt Cöbüsü’dür. Devrekâni Banduması ve Azdavay Soğan Dolması.
Kastamonu’nun hangi madeni meşhur?
Bunlara esas olarak bakır, kurşun, çinko ve kuvarsit yatakları dahildir. Ayrıca ilde metal madenlerinden manganez ve cıva yatakları ile endüstriyel hammadde kaynaklarından kil, kaolin, kuvars kumu, grafit, çimento hammaddeleri ve fosfat yatakları bulunmaktadır.
Kastamonu ne üretiyor?
Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörlerine yönelik yonga levha, sunta, MDF, Medelam, laminat parke, kapı paneli ve bunlara bağlı çeşitli katma değerli ürünler üretmektedir. 2013 yılında %7 büyüme ve 1.
Kastamonu’da en çok neler yetişir?
İlimizin başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve patatestir. Ayrıca sanayi bitkisi olarak şeker pancarı ve sarımsak da üretilmektedir. Türkiye’de üretilen sarımsağın %25’i Kastamonu’da üretilmektedir.
Kastamonu’da ne iş yapılır?
Kastamonu, Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biridir ve birçok endüstriye ev sahipliği yapmaktadır. Şehir genelinde ahşap işleme, gıda işleme, mobilya, orman ürünleri ve turizmin öne çıktığı görülebilir. Ahşap işleme, Kastamonu’nun önde gelen sektörlerinden biridir.
Kastamonu yüzde kaç Türk?
13. Karadeniz’e kıyı uzunluğu bakımından en uzun kıyı şeridine sahip il Kastamonu’dur.
Kastamonu’da hangi ekonomik faaliyetler var?
İlçedeki ana sektörler turizm, sanayi ve tarımdır. Ana sanayiler odun ve odun ürünleridir. Arazi ve topografya incelendiğinde eğimli bir yapıya sahiptir. Bölgenin %60’ı orman alanlarından oluşmaktadır ve yüksek bir ekoturizm potansiyeline sahiptir.
Kastamonu’nun en meşhur meyvesi nedir?
Kastamonu’nun özel meyvesi üryani eriğidir.
Bolu Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.
Kastamonu yöresel ürünler nelerdir?
Kastamonu Mutfağı etli ekmek/günlük etli ekmek. Kastamonu’nun en lezzetli yemeklerinden biridir. … Devrekâni Türkiye Banduma … Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulgur/Un. …Tosya Pirinç. …Kastamonu simidi. … Kastamonu Simit Tiridi. … Taşköprü Kuyu Kebabı … Kastamonu Çekilmiş HelvaDaha fazla ürün…
Kastamonu ne için değerli?
Kastamonu, Kurtuluş Savaşı sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olması nedeniyle büyük fayda sağlamıştır. Özellikle yiyecek, giyecek, para, cephane ve silahlar İnebolu-Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılmıştır.
Altın en çok hangi ilimizde bulunur?
Gelin, Türkiye’de altının nerede çıkarıldığını görelim! Uşak: Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni’nde yılda yaklaşık 13 ton altın çıkarılıyor. Bu da Uşak’ı Türkiye’de en çok altın çıkarılan il yapıyor.
Kastamonu’da altın var mı?
İlimiz Küre ilçesinde önemli bakır cevherleşmeleri bulunmaktadır. İlçedeki yataklarda yan ürün olarak altın (Au) ve gümüş (Ag)2 bulunmaktadır.
Kastamonu yöresel ürünleri nelerdir?
Kastamonu Mutfağı etli ekmek/günlük etli ekmek. Kastamonu’nun en lezzetli yemeklerinden biridir. … Devrekâni Türkiye Banduma … Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulgur/Un. …Tosya Pirinç. …Kastamonu simidi. … Kastamonu Simit Tiridi. … Taşköprü Kuyu Kebabı … Kastamonu Çekilmiş HelvaDaha fazla ürün…
Kastamonuda ne tarımı yapılır?
İl düzeyinde başlıca ürünlere bakıldığında; Kastamonu’da buğday, arpa, şekerpancarı, sarımsak, mısır ve patates; Çankırı’da buğday, arpa, şekerpancarı, fiğ, pirinç ve ayçiçeği; Sinop’ta ise buğday, mısır (tahıl), arpa, fiğ ve pirinç bulunmaktadır (bkz. Tablo 3).
Kastamonu’da neyi meşhur meyvedir?
Kastamonu, elverişli coğrafi koşulları ve iklimi nedeniyle zengin bir yemek geleneğine sahiptir. Elma, Uryani eriği, Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci ve üzümü ülke çapında ünlüdür.
Kastamonu’da sanayi var mı?
İlimizin lokomotif sektörü ormancılık sektörü olmakla birlikte, mamul üreten küçük firmalardan oluşan bir sanayi profiline sahiptir.