Kelime hangi dilden gelir?
Kelime, Arapça كلمة (kelime) kelimesinden türemiş olup “söylenen, söz” anlamına gelmektedir.
Kaban hangi dilden gelir?
Kaban’ın eski adı Kapani’dir. Gürcüce bir toponim olan Kapani (კაპანი), Eski Gürcüce’de dar ve taşlı yol, Tao-Klarceti bölgesindeki tepe anlamına gelir. Bu toponim Türkçeye “Kaban” olarak girmiştir. Hatta 1595 tarihli Osmanlı detaylı defterinde ve 1928 tarihli Osmanlı köy listesinde “Kaban” (قبان) adıyla geçmektedir.
Vantilatör hangi dilden gelir?
Fan kelimesi, Fransızcada “rüzgar üfleyici, vantilatör” anlamına gelen “ventilateur” kelimesinden türemiştir.
Çimento hangi dilden gelir?
Günümüzde kullanılan çimento kelimesi, yontulmuş taş anlamına gelen Latince “caementum” kelimesinden türemiştir.
Kumpir hangi dilde?
kumpir – İngilizce sözlük. “Patates” anlamına gelen Bulgarca ve Sırpça krumpír kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür. Bu kelime, “yer armutu” anlamına gelen ve aynı anlama gelen Almanca Grundbirne kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür. Bu kelime, Almanca Grund “yer” ve Almanca Birne “armut” kelimelerinin bir bileşimidir.
Efendi Türkçeye hangi dilden gelir?
Bu çalışmalar, genel olarak kabul görmüş ancak ispatı zor olan belirsiz gerçeklere ışık tutabilir. “Efendi” kelimesi bunun güzel örneklerinden biridir. Bu kelime Yunan kökenlidir. Anadolu Selçukluları döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Balon Türkçe kökenli mi?
1. Türkçe kelimelerde, “o” ve “ö” ünlüleri ilk heceden sonraki hecelerde görünmez: doctor, rooster, motor, balloon, parsley, choir, insurance, cosmopolitan gibi kelimeler saf Türkçe değildir. -yor eki, Eski Türkçe “yorı-” (modern Türkçede “Yürü-“) kelimesinin eklenmesiyle oluşturulduğu için bu kuralın bir istisnasıdır.
Römork hangi dilden gelir?
Trailer – Nisanyan Sözlük. Fransızca remorque kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “başka bir araç tarafından çekilen bir araç” anlamına gelir. Bu kelimenin adı Fransızca remorquer fiilinden türemiştir, “iple çekmek”.
Yorgan hangi dilden gelir?
Yorgan – İngilizce sözlük. Eski Türkçe yoġurkan, “kalın yatak örtüsü” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yoġur- ile Eski Türkçe eki +(g)An’dan türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Ceviz hangi dilden?
Arapça cawz جوز “ünlü ağaç ve sert kabuklu meyvesi, juglans regia” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça gawz veya gōz kelimesinden bir alıntıdır.
Kalorifer hangi dilden?
Kökeni. Osmanlı Türkçesi قالوریفر (ısıtıcı) kelimesinden ve Fransızca calorifère kelimesinden türetilmiştir.
Servis hangi dilden gelir?
Service – Nisanyan Sözlük. Fransızca service kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Latince servitium “kulluk, kölelik” kelimesinden türemiştir.
Çamur Türkçe kökenli mi?
Orta Türkçe Schlamm, “balçık” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden türemiştir. Bu biçim, Eski Türkçe kal- veya ça- “çalma, çamurla sıvama” fiilinden ve Eski Türkçe +mUr ekinden türemiştir.
Sabun Türkçe kökenli mi?
Tarih. Sabun, eski Mısır, Mezopotamya, eski Yunan ve Roma medeniyetleri tarafından yapılmış ve kullanılmış bir malzemedir. Sabun kelimesinin kökeni hakkında farklı teoriler vardır. Bunlardan biri İngilizce’de “çaba” anlamına gelen saipo, diğeri ise Latince’de yağ anlamına gelen sebum’dur.
Beton hangi dilden gelir?
Beton – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca béton kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “her türlü duvar harcı, özellikle çimento harcı” anlamına gelir. Bu kelime Latince bitūmen kelimesinden gelir “1. akçaağaç reçinesi, 2. genel reçine, “zift” kelimesinden geliştirilmiştir. Bu kelime Latince betula “akçaağaç” kelimesiyle ilişkilidir.
Kelime kökeni nasıl bulunur?
Etimologlar kelimelerin kökenlerini incelemek için çeşitli yöntemler kullanırlar, bunlar arasında şunlar yer alır: Filolojik araştırma. Kelimenin biçimindeki ve anlamındaki değişiklikler, uygun olduğu durumlarda antik metinler kullanılarak izlenebilir. Lehçebilimden elde edilen verileri kullanma.
Türkiye kelimesi hangi dilden gelir?
Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılan Türkiye kelimesi, Eski Fransızca Turquie kelimesinden türemiştir. Ortaçağ Latincesinde Turquia ve Turchia olarak bilinir.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Kelimeler nasıl ortaya çıktı?
Kelimeler tıpkı ilkel organizmalar gibi basitçe oluşmuştur ve sonra değişmiş, kaybolmuş veya çeşitli mutasyonlar yoluyla korunmuştur. İlk kullanılan kelimeleri kimse bilmiyor, ancak bunlar şans eseri oluşmuş şeylerdi, sonra memetik gelişti ve örneğin bugün su kelimesini oluşturdu.